salji

sweet sour relationship

Daisypath Anniversary tickers

love is in the air

Daisypath Wedding tickers

Saturday, May 4, 2013

Ketupat sotong / sotong sumbat recipe

Muahahahaha.

Assalamualaikum everyone. Ade org ke? Wkwkwkwk

Now, i want to share recipe from my mom. What we called is ketupat sotong. What others call is sotong sumbat. Do u get it? Kikiki

Begin!

Ape yang kite perlukan:

1. Sotong
2. Pulut
3. Santan
4. Bawang merah/bawang kecik
5. Halia
6. Halba
7. Garam
8. Gula
7. Lidi

Cara penyediaan:

1. Tanak pulut. Macam mana nak tanak pulut? Macam tanak nasi. Macam biasa.
😊 beras pulut basuh bersih2
😊 Air biasa/ santan yg x pekat
Mak sy suka guna santan sebab pulut tu nanti akan rasa cam lemak2 sikit. Which is good for sure.

2. Bersihkan sotong. Then toskan. Sebab? Sotong kn berair kan. So, xnak la time isi pulut nanti air sotong bersepai keluar. Ye dok?

3. Bila pulut da siap ditanak. Biarkan sejuk dulu. Kang x pasal2 ade yang cedera. Muehehe.

4. Masukkan pulut yg sudah sejuk ke dalam sotong. What i mean is sumbat. Sumbatkan sotong itu dgn pulut. Berapa banyak nak sumbat? Separuh daripada badan sotong.

5. Lepas da sumbat. Cucuk sotong tu dengan lidi untuk mengelakkan pulut keluar dari perut sotong.

6. Masukkan santan ke dalam periuk seiringan dengan sotong. Muahaha.

7. Bila sotong dalam periuk da hampir menggelegak, masukkan bawang merah, halia dan halba.

8. Kacau sehingga sebati. Masukkan garam dan gula sedikit.

9. Biarkan menggelegak dan rasa.

10. Kalau sedap, sedia untuk dihidangkan.


Tips:

1. Masukkan gula sedikit shaja untuk menyedapkan lagi ketupat sotong.

2. Pulut dimasukkan hanya spruh drpda badan sotong disebabkan, time masak nnt sotong ni akan mngecil daripada size sebenar. So, kalau kita masuk banyak2, nnt melimpah limpah la pulut tu. knnn?

3. Halba dimasukkan lambat untuk mengelakkan pahit. Kalau masuk awal2 seiring dengan sotong, nanti kuah akan jadi sedikit pahit. X sedapla nanti.

4. Sotong kn badan dia ada merah2 tu kan. I mean kulit die. Buang! Ok buang. Kalau x buang nanti kuah u oll akn jd warna merah. Buang ckit kuah akan jadi warna pink. Buang semua sehinnga bersih, kuah akan jadi putih cantik.





2 comments:

|N|U|R|U|L A|M|I|R|A|H binti S|A|I|M| said...

kak,ayunie,last2 dia jdi mcm yg last pic ke tu?..waa..sedap ke?xpernah mkn :P

yunie said...

@amirah - a ah.. sedap.. hehe.. org johor mkn mee rebus je.. hikhik ;p

pretty!!!!