salji

sweet sour relationship

Daisypath Anniversary tickers

love is in the air

Daisypath Wedding tickers

Monday, April 11, 2011

apabila diri dihina

see the title??
ha....
sbnrnye xde kaitan ngn aku pon..
aku trbace td kt i luv islam.com
lagipon ade anonymos mrangkap kwn bf aku, die ckpla, tp aku xknl pon die sape, soh tulis bnde2 yg brfaedah ckit..
so, mlm ni, sblum aku tdo, aku akn post something yg brfaedah utk korang smue..
ok guys..
lets check it out..

DIAM dan SABAR. Sememangnya susah dan sukar untuk kita lakukan apabila kita dihina, diumpat, dikeji, difitnah atau dimalukan lebih-lebih lagi di khalayak ramai, di pejabat atau dalam masyarakat. Namun itulah tindakan yang terbaik bagi kita.

Apabila kita menjawab balik hinaan yang dilontarkan pasti bukan kita yang bercakap tapi yang "bertanduk dua" yang sedang menguasai akal fikiran kita pada masa itu. Jadi, seeloknya kita diam sejenak. Istighfar di dalam hati dan ingatkan diri kita supaya bersabar menghadapi hinaan yang dilontarkan.

Dalam situasi apabila kita terasa diri kita sangat lemah umpama anak ikan yang dikelilingi oleh jerung-jerung kelaparan, kita tidak tahu apa yang harus kita lakukan. Untuk tujuan itu, saya ingin kongsikan sedikit panduan dalam menghadapi keadaan apabila kita dihina. Antaranya ialah:

  • Orang yang menghina kita dengan menggunakan perkataan yang teruk (Contohnya bangang, bodoh, gedik dan sebagainya) sebenarnya sedang mendoakan keburukan itu untuk dirinya, suami atau isteri mereka, ahli keluarga, adik-beradik dan lebih parah lagi sebenarnya mereka mendoakan untuk anak-anak mereka. Nauzubillah..

  • Sebenarnya cacian dan hinaan yang dilemparkan itu adalah RAHMAT daripada ALLAH. Kenapa? Sebab setiap hinaan yang dilontarkan kepada kita adalah penghapus bagi setiap dosa-dosa kita semalam. Lebih beruntung lagi, kita akan dapat banyak pahala percuma. (Tapi dengan syarat kita kena sabar dengan apa yang berlaku)

  • Ingatlah bahawa ada HIKMAH di sebalik setiap dugaan dan cabaran yang kita hadapi. Sebenarnya Allah hendakkan hamba-Nya kembali kepada-Nya. Mengadu kepada-Nya lantaran sebelum ini kita semakin jauh, lalai dan lupa kepada-Nya.

  • Apabila kita difitnah, kita akan tidak dapat tidur malam lantaran memikirkan tentang fitnah yang dilontarkan kepada kita. Maka, kita dengan sendirinya akan bangun bertahajud setiap malam mohon kepada Allah agar diberi ketenangan, kemaafan dan keampunan dari-Nya sepanjang hidup ini. Kesan daripada itu (sentiasa bertahajud selalu), hati akan menjadi semakin tenang dan bahagia walaupun dikelilingi orang yang sentiasa mencari salah kita dan orang yang tidak mahu memandang wajah kita.

  • HIKMAH dan REZEKI yang melimpah ruah menanti kita di sebalik ujian tersebut. Contohnya Allah permudahkan segala urusan kita. Allah pertemukan kita dengan rakan-rakan yang mulia hatinya, rakan-rakan yang boleh membantu kita menjana ekonomi kita dengan lebih mantap, pasangan yang memahami dan menyayangi kita dengan sepenuh hatinya, anak-anak yang baik, keluarga yang memahami dan pelbagai lagi.

  • Kita juga akan menemui dan dapat menilai siapa sahabat kita yang sebenar dan siapa musuh kita. Cara dan gaya hidup kita pun mungkin akan berubah ke arah lebih baik dan lebih bermotivasi. Mungkin sebelum ni kita susah nak baca buku-buku yang bermanfaat. Mungkin kita juga berpeluang mengenali tokoh-tokoh motivasi yang hebat yang terkenal di seluruh dunia. (Contoh : Dr Aidh Abdullah Al-Qarni, Imam Ghazali dan lain-lain). Selain itu, kita juga akan mampu untuk menjadikan diri kita insan yang sangat kuat, tabah, sabar dan mengubah seluruh pemikiran dan idea kita selama ni.
  • Pendek kata, apa yang berlaku pada kita walaupun buruk pada pandangan manusia, namun sebaliknya pada pandangan Allah. Fikirkanlah bahawa semua yang berlaku adalah RAHMAT ALLAH. Insya-Allah hidup kita lebih tenang, bahagia dan sangat matang. Insya-Allah.

    p/s: credit to i luv islam.. watever hapen, i must be strong.. u too my girls.. :)

    8 comments:

    yana said...

    menarik la blog nih.comel jer.tahniah owner blog sbb da lakukan sikit perubahan.entry before nih dah hina2 orang, tp kali nih bg tips cane nak hadapi segala fitnah dan hinaan..so cool..=)

    btw,semoga entry nih memberi kesan kepada sesiapa juga yang membacanya begitu juga kpd yg menulisnya.sama-sama kite perbaiki kekurangan diri kite k, InsyaAllah...=)

    Anonymous said...

    oh islam rupanya. alhamdulillah. sedar SIKIT. kira ok la. - alya suraya

    Nyssa Nuar said...

    Keep it up girl.... Eh Mak Enon, tak payah la siap nk besau kan SIKIT tu.... Mak Enon ni Islam gak ke?? Islam tak ajar ckp cm tu taw.. Style same cm si Lulu... Kalo dah mmg org yg same tak yah la nk byk2 nme... Loser je cm tu taw.. Kan bagus kalau tak yah letak mak enon.. Letak nme sndiri la weyh.. Be brave sikit.. Setidak2 nye owner blog brani r gak nk post entry pns kat blog an..

    Nyssa Nuar said...

    BTW dear.... Buat la popup comment.. Sng sket aku nk mengomen... Teheeeeeee... =)

    gg said...

    npe aq x knal pon alya suraya 2 spe....tp die ckp die kwn aq.....plik2....

    yunie said...

    yana- blog aku mmg mnarik n comel pon.. dats why la ko pon tbe2 sesat kt blog aku ni kn.. x tlis intro cmtu pon aku da tau la.. adoyai.. bleh x, sblum coment tu pikir dlu.. skang ko mnmpkkn KEBODOHAN ko tu kt aku.. eh, bkn kt aku jer.. semua.. btw, ko TERASA ea.. cian ko kn.. sabo ea.. len kali bukak la lgi blog aku.. BYNK lg yg mnnti.. almklumla, aku ni xbrminat nk bce blog org yg HODOH.. uruskn blog sndri pon ade yg mkn dlm.. cmne nk wt ni ea......

    anonymos (alya suraya)- aku mmg sedar pon.. cop!! ko ni islam gak kn?? sedar BNYK ke CKIT?? behave urself ok.. nnt pe plak pmbaca laen ckp.. blog aku kn HOT.. think b4 u write.. so pity on u.. cube lg tau..

    nisa- aku ske gler ngn ayt ko.. sumpah aku ckp.. haha.. u r THE BEST!!!
    sbnrnye, aku krg ckit bab2 blog ni.. xtau nk popup kn cmne.. nnt la aku try tnye sape2.. lgipon aku kne wt perubahan kt blog aku yg smkin HOT ni.. hehe.. tq dear..

    bear- just ignore them my darling.. u know me beter rite.. i know how to handle all this shit.. dun wory.. :)

    aLya maNip said...

    haha..ade yg terasa nampak..
    siap tanye2 lagi..ramai lak secret admire ko..nek jeles aku..haha

    *babe, betol ckap nissa tu, wat pop-up comment..tukar kat comment :)

    yunie said...

    a ah, aku trguna cili kampung kot.. tu yg pedas smcm jer tu.. syoknye leh mkn ngn budu.. wuuuuu...

    ko pon ramai gk la sayang.. aku da leh rse pe yg ko rse dlu.. tp kte kn girls SMI yg sngt tough..
    so, anonymous... bnde yg korang coment tu sngt sejuk utk kitorang.. cbe kasi yg lg warm..

    okie?? hahahha

    pretty!!!!